«Η ελληνικότητα έχει όραμα»

στα Νέα
06 Απριλίου 2016

Η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» παρουσίασε τις αξίες, τους στόχους και το πλάνο δράσης της

Η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», μια κοινότητα σημαντικών, ελληνικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη δυναμική βάζει και επίσημα «εμπρός τις μηχανές της». Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε, παρουσίασε κι επισήμως το όραμα, τις αξίες, τους στόχους αλλά και το πλάνο δράσης της. Τα μέλη της πρωτοβουλίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της Ελλάδος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Αναλυτικά, οι εταιρείες που αποτελούν τον πρώτο πυρήνα της πρωτοβουλίας είναι οι εξής: AGRINO, ΕΨΑ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΛΟΥΞ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΖΑΓΟΡΙ, ΜΕΓΑ, ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ , ΒΙΚΟΣ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΙΝΑΚΗ, BRAVA, ΕΖΑ, EYBOIKH ZYMH και ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ενώ σύντομα η κοινότητα αναμένεται να αυξήσει τα μέλη της.

Στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» συμμετέχουν Ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρίες που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες και τα συνεχώς αυξανόμενα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην χώρα μας και κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες-παραγωγούς που και αυτοί, ως φυσικά πρόσωπα, έχουν την φορολογική και επιχειρηματική τους έδρα στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που επιμένουν να διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο: (1) Παραγωγή, (2) Έδρα και (3) Ιδιοκτησία, είναι σήμερα ισχνή μειοψηφία αν και δημιουργούν υψηλότερη σχετική Προστιθέμενη Αξία για την Ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την Αξία που παράγουν άλλα σημαντικά μοντέλα επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα, εταιρίες με εμπορική-εισαγωγική δραστηριότητα ή εταιρίες που ανήκουν ολοκληρωτικά ή κατά πλειοψηφία σε πολυεθνικές.

Η αξιοπιστία της πιστοποίησης της αυθεντικής ελληνικότητας των επιχειρήσεων σφραγίζεται από την EUROCERT, ένα σημαντικό, αμιγώς ελληνικό φορέα πιστοποίησης. Μέσα από τον λεπτομερή και αναλυτικό έλεγχο διασφαλίζει ότι κάθε εταιρία- μέλος, πληροί μια σειρά από συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια που σφραγίζουν την ελληνική της ταυτότητα. Έτσι, δύναται να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σήμα σε προϊόντα της με ικανή προστιθέμενη αξία, παραγόμενη πάντα σε Ελληνικά εργοστάσια.

Στο πάνελ της παρουσίασης βρέθηκαν εκπρόσωποι εταιρειών-μελών της πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα οι κ. Τσαούτος από την ΕΨΑ, ο κ. Μαρλαφέκας από την εταιρεία ΛΟΥΞ- ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕο κ. Πιστιόλας της εταιρείας AGRINO, ο κ. Καραγιάννης από την EUROCERT, η κ. Νιτσιάκου της εταιρείας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ αλλά και ο κ. Κουρής από την Ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ.

Η πρωτοβουλία μέσω των εκπροσώπων της δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε κινήσεις και δράσεις που θα  βοηθούν στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας, αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία των προϊόντων που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν σε αυτές ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας ανά την υφήλιο.  Παράλληλα τόνισαν το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών προωθητικών πρωτοβουλιών μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ανάγκη εξασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς.

Τέλος οι εκπρόσωποι της κοινότητας  κάλεσαν τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν την πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», και τις παραγωγικές-μεταποιητικές, επιχειρήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να εγγραφούν, να πιστοποιηθούν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.